Finalitza la construció de la biblioteca

Ha finalitzat la construcció de la nova biblioteca de l'escola pública de Jali. A partir d'ara s'haurà de condicionar amb prestatgeries i omplir-les de llibres. També serà necessari organitzar una bona gestió de la biblioteca. Encara queda feina per fer!





La nova biblioteca de Jali

 Aquest passat diumenge 13 de novembre s'ha acabat de construir la teulada de la nova biblioteca de l'escola pública de Jali que ha finançat l'Associació. Ara només faltarà pintar-la i omplir-la de llibres. Esperem que ben aviat estigui en funcionament.

                                                                                                                                   

Un missatge de WhatsApp

Aproximadament cada mes rebem un missatge de WhatsApp d’en Bafoday Samateh, qui ens gestiona i ens fa el seguiment dels projectes a Jali. L’últim que hem rebut fa un repàs dels projectes que hi tenim engegats:

1- El projecte de costura va bé. La gent de Jali està contenta comprant uniformes escolars pels seus fills perquè els alleugereix les despeses familiars.

2- El projecte de la biblioteca no s’ha completat i té algun retard. Properament es construirà el sostre.

3- El tractor està essent molt utilitzat per qualsevol tipus de tasca. Està en molt bones condicions i funciona molt bé.

4- Les dones estan debatent sobre què fer amb els diners que guanyen amb el tractor. Hi ha la proposta de començar un negoci de venda de menjar però encara s’han de fer algunes gestions amb el mercat.

5- El dia de neteja a Jali ha estat molt efectiu. Us adjunto una foto. El joves del poble proposen de fer uns contenidors pels neumàtics de motos, cotxes i per qualsevol tipus de plàstic.

El dia que fem junta d’Abaraka Bake llegim el missatge i el comentem. Prenem consciencia de les coses que fem, solucionem problemes i ens animem a tirar-los endavant. Llavors agafem el mòbil i contestem: “ Molt bé Bafoday, seguim així. Com ho veus si proposem fer...”


Comencen les obres a l'escola pública

El passat més de juliol van començar les obres de rehabilitació de dues aules a l'escola pública de Jali i de la biblioteca de l'escola en què l'associació Abaraka Bake hi aporta el finançament econòmic. Les obres són una petició de fa temps de l'escola que el final hem pogut complir. Esperem que a finals d'estiu les obres estiguin acabades.

El problema de les deixalles a Jali

Fa temps que hem observat que el poble de Jali està molt brut de deixalles. Fa uns anys aquest problema no era tant greu perquè pràcticament no arribaven plàstics ni brossa al poble. Els últims anys ha incrementat molt i és un greu problema perquè no hi ha un sistema organitzat de recollida i tractament d'aquests residus. Tot va a parar a terra i és inútil fer programes de sensibilització i educació quan no hi ha cap altre solució


El "cleaning day", recollir les deixalles i cremar-les, que van fer el jovent del poble promogut per la nostra associació no és la solució a aquest greu problema. És simplement un pedaç però intentarem pensar-hi i treballar-hi per trobar millors solucions.

  

LA NOVA BIBLIOTECA, LA NETEJA DEL POBLE I L'IMPACTE DE LA GUERRA A GÀMBIA

Aquest darrers mesos hem iniciat dos projectes a Jali: la construcció de dues aules i la remodelació de la biblioteca de l’escola pública i la neteja del poble. Pel que fa a les aules i la nova biblioteca (a la foto l’actual biblioteca a l’espai multifuncional) era una demanda de fa molt de temps  de l’escola que, finalment, podrem atendre. La biblioteca serà un espai ideal per realitzar classes de reforç i extraescolars amb els nens i nenes de Jali. Pel que fa a la neteja del poble, fa temps que comprovem que els carrers i l’espai públic està molt brut, ple de plàstics i tot tipus de deixalles. El poble ha proposat fer una jornada mensual de recollida de deixalles en què Abaraka Bake hi participarà donant suport logístic i abastint de menjar als participants.

Finalment, volem mostrar la nostra preocupació per les conseqüències de la guerra a Ucraïna. No només pel poble Ucraïnès sinó també per les conseqüències globals que comporta. Per exemple, Gàmbia importa quasi bé un 60% del seu blat de Rússia i Ucraïna. És molt preocupant que en ple segle XXI el món visqui situacions en què prevalguin més interessos particulars i econòmics que no pas el benestar i la salut de la població mundial.




QUÈ FER DESPRÉS DE COMPRAR UNA CANYA DE PESCAR?

 Hi ha una metàfora molt coneguda en l’àmbit de la cooperació que diu que quan algú vol ajudar a una altra persona que no té diners no li ha de comprar i regalar-li els peixos sinó que li ha de comprar una canya i ensenyar-li a pescar. La cooperació mal entesa sovint ha regalat projectes que han quedat en l’oblit i abandonats.

Nosaltres, com ha associació, també ens hem equivocat però vam comprar dues canyes (unes màquines de cosir i un tractor) que hem aconseguit que tinguessin resultats. A l’inici, tot i tenir les eines, pescàvem en llocs que no tocaven, que no hi havia peixos, no teníem paciència o posàvem malament l’esquer... finalment, la canya ha funcionat. N’hem parlat molt però tant el projecte de les màquines de cosir com el del tractor funcionen, donen feina i aconsegueixen beneficis.

Les dones de Jali i els responsables dels projectes estan contents i nosaltres també, tots hi guanyem. Ara caldrà que decideixin què fer amb els diners aconseguits: comprar una màquina pels cacauets, abastir de més aigua l’hort per engrandir-lo (a la foto)... No ha estat fàcil però hem arribat al sentit més profund del què entenem per cooperació: nosaltres els vam ajudar a tenir una canya, amb paciència i comunicació els Jalinkes han aconseguit fer-la servir i treure’n profit.


 

CLASSES, BÀTIKS, BANY AL RIU... LES PRÀCTIQUES DELS ETUDIANTS DE LA UVic - UCC

 Les pràctiques de la Lídia i la Xia, esudiants d'educació social de la UVic - UCC, continuen a Jali mentre que l'Ot, estudiant de magisteri, ja ha tornat. La setmana passada van tenir la visita d'en Joan Arumí, professor de la UVic - UCC, que va poder comprovar la bona feina i la gran experiència que estan vivint.

L'Ot ha realitzat les pràctiques principament a l'escola de Jali. Ha realitzat sessions de diferent àrees i s'ha fet ben conegut entre els nens i adolescents de Jali entrenant amb l'equip de futbol del poble. La Lídia i la Xia han realitzat classes d'anglès a nens i dones del poble, han conviscut amb les dones del poble en el projecte de costura i han realitzat bàtiks i sabó. Esperem que acabin de gaudir de les dues setmanes que els resten d'estada en el poble.

Tots tres han tingut temps de viure el ritme tranquil del poble, de patir la intensa calor que hi fa el migdia, menjar molta arròs i conviure amb una munió de nens i nenes que sempre els envolten. I quan han tingut molta calor han anat al riu a banyar-se. Ot, Lia i i Xia, molt bona feina, esperem que sigui una experiència que recordeu sempre més. 





LES PRÀCTIQUES DE LA LÍDIA, L'OT I LA XIA (estudiants de la UVic -UCC)

Un cop acabades les vacances de Nadal van marxar cap a Jali la Lídia, la Xia i l'Ot, estudiants de la UVic -UCC. La Lídia i la Xia estudien educació social i l'Ot per mestre. La seva feina a Jali consisteix a col·laborar amb les escoles (pública i aràbiga) i amb els projectes que té l'associació. A la foto els podem veure amb els alumnes del curs de costura i fent classes a la biblioteca del centre multifuncional que s'han cuidat de netejar i endreçar. Segur que estan fent molt bona feina i aprofitant molt les seves pràctiques.