QUÈ FER DESPRÉS DE COMPRAR UNA CANYA DE PESCAR?

 Hi ha una metàfora molt coneguda en l’àmbit de la cooperació que diu que quan algú vol ajudar a una altra persona que no té diners no li ha de comprar i regalar-li els peixos sinó que li ha de comprar una canya i ensenyar-li a pescar. La cooperació mal entesa sovint ha regalat projectes que han quedat en l’oblit i abandonats.

Nosaltres, com ha associació, també ens hem equivocat però vam comprar dues canyes (unes màquines de cosir i un tractor) que hem aconseguit que tinguessin resultats. A l’inici, tot i tenir les eines, pescàvem en llocs que no tocaven, que no hi havia peixos, no teníem paciència o posàvem malament l’esquer... finalment, la canya ha funcionat. N’hem parlat molt però tant el projecte de les màquines de cosir com el del tractor funcionen, donen feina i aconsegueixen beneficis.

Les dones de Jali i els responsables dels projectes estan contents i nosaltres també, tots hi guanyem. Ara caldrà que decideixin què fer amb els diners aconseguits: comprar una màquina pels cacauets, abastir de més aigua l’hort per engrandir-lo (a la foto)... No ha estat fàcil però hem arribat al sentit més profund del què entenem per cooperació: nosaltres els vam ajudar a tenir una canya, amb paciència i comunicació els Jalinkes han aconseguit fer-la servir i treure’n profit.